İK işyerindeki empati açığını nasıl kapatabilir?

ik-is-yeri-889x550.jpg[1]

İK işyerindeki empati açığını nasıl kapatabilir?

İK, liderlik ile çalışanları arasında bir köprü görevi görebilir ancak bu, verileri üretken bir şekilde kullanma becerisine bağlıdır. İK, gerekli değişiklikleri etkili bir şekilde savunmak için veriler üzerinde sağlam bir kavrayışa sahip olduğundan nasıl emin olabilir?

Son üç yılda iş yerlerinde tanık olduğumuz önemli değişimlerle birlikte, insanların iş yerlerinden beklentileri ile liderlerin çalışanlarına sundukları arasındaki uçurum giderek büyüyor.

Birçok kişi bir empati açığı olduğunu iddia ediyor   ve bunu destekleyen veriler kesinlikle mevcut. Örneğin,  ankete katılan çalışanların %90’ı esnek çalışma ve çocuk bakımı gibi ayrıcalıkları en çok istedikleri avantajlar olarak sıraladı ancak işverenlerinin yarısından azı bunları sundu.

Liderlik ile çalışanları arasındaki bu uçurumu kapatmak için İK genellikle köprü görevi görür. Ancak, yetenekleri elde tutmak ve iş kültürünü beslemek için gerekli olan değişiklikleri etkili bir şekilde savunmak için İK’nın bunu destekleyecek veriler üzerinde sağlam bir kavrayışa sahip olması gerekir.

Ekibinizin bunu başarabilmesi için pratik yolları aşağıdaki makalede inceliyoruz.

Bir plan oluşturun

Liderliğe ne sunacağınızı belirlemeden önce mevcut İK çözümünüzün verilerine ve raporlama yeteneklerine bakın.

İK ekipleri sıklıkla büyük iş yükleriyle karşı karşıya kalırlar ve bu nedenle raporunuz için ihtiyaç duyduğunuz verilere ulaşmanın ne kadar süreceğini incelemeniz büyük önem taşır.

Bazen belirli verileri araştırıp bunları liderlik ekibinizin kolayca anlayabileceği bir biçimde sunmak zaman alıcı bir süreç olabilir.

Bu değerlendirme aynı zamanda veri eksikliği olan önemli alanların belirlenmesine de olanak tanıyarak, ekibinize liderliğe sunulacak raporlar için ihtiyaç duyulabilecek bilgileri düzenlemeleri için zaman kazandıracaktır.

İK, verileri uyumlu hale getirmek ve doğrulamak için finans, hukuk ve BT gibi diğer departmanlarla iş birliği yapmalıdır

Güvenilir ve itibarlı bir veri temeli oluşturun

Tarihsel olarak, insan hatası, tek bir gerçek kaynağının olmaması veya güncel olmayan uygulamalar gibi faktörler nedeniyle İK verileri söz konusu olduğunda endişe duyulmuştur.

İK, verileri uyumlu hale getirmek ve doğrulamak için finans, hukuk ve BT gibi diğer departmanlarla iş birliği yapmalıdır.

Bunun bir gecede etkisi olmayabilirken, İK’nın veri güvenilirliği kademeli olarak artacak ve kuruluşunuzda değişiklik gerektiğinde liderliğe temel bulguları sunmak için gereken itibarı sağlayacaktır. Ayrıca, bu sorunları kaynaktan çözen tek bir bulut tabanlı İK sistemini benimsemeye karar verebilirsiniz.

Analizler konusunda dikkatli olun

Raporunuzda mümkün olduğunca verimli olduğunuzdan emin olmak önemlidir. Liderliğe veri sunduğunuzda, ekibiniz topladığınız verilere dayalı olarak ‘ileriye dönük’ sonuçlar eklemeye odaklanmak isteyebilir, örneğin öğrenme ve gelişim yatırımının çalışan katılımı veya elde tutma ile nasıl bağlantılı olduğu gibi.

Sadece verilerinizi göstermekle kalmayın, aynı zamanda dikkat çekmek istediğiniz kalıpları net bir şekilde birbirine bağlayın ve ekibinizin değerlendirmek istediği uygulanabilir fırsatları haritalandırın.

Veri liderliğinin geçmişte ne istediğini ve tam olarak bilgilendirilmiş bir karar alabilmek için hangi verileri görmeleri gerektiğini düşünün.

Savunduğunuz değişiklikleri uyguladıklarında diğer kuruluşların elde ettiği sonuçlara ilişkin harici verileri toplamak, iç tahminlerinizden şüphe duyan liderler için de güçlü bir varlık olabilir.

Raporunuzda mümkün olduğunca verimli olduğunuzdan emin olmanız önemlidir

Alt sınırınızı unutmayın

Çoğu organizasyonda liderlik, alt çizgiye odaklanır. Bazen liderlerin, insanları için neyin önemli olduğunu gözden kaçırmalarına ve kendi organizasyonlarındaki empati açığının açılmasına neden olan bu faktör olabilir.

Dolayısıyla bu tür raporlar, çalışanların katılımının ve refahının, şirketlerin kârlılığıyla nasıl iç içe olduğunu gösterme fırsatıdır.

Yani yatırımınız zaman, insan, kaynak veya para olsun, raporunuzda bunu hesaba katın ve sonunda yatırım getirisinin buna değeceğini kanıtlayan verileri paylaşın.

Bu, ekibinizin uyguladığı kültür değişiklikleri sonucunda azalan çalışan kaybı, artan üretkenlik veya iyileşen katılım gibi maliyet tasarrufları olabilir.

XCD hakkında daha fazla bilgi edinmek için

Bu makaleyi beğendiyseniz şunu okuyun: Başarısızlıklarınızın sorumluluğunu nasıl üstlenirsiniz