Erkeklerin egemen olduğu bir iş yerinde kadınlara yönelik ipuçları

egemen-888x550.jpg[1]

Erkeklerin egemen olduğu bir iş yerinde kadınlara yönelik ipuçları

Erkeklerin egemen olduğu bir ortamda çalışmak zor olabilir. Erkeklerin egemen olduğu işyerlerindeki kadınlar genellikle olumsuz stereotiplerle ve destek eksikliğiyle baş etmek zorunda kalırlar. Bu, zorlu bir iklimde lider olarak büyümek için bir fırsat mıdır?

Kariyerim boyunca perakende, hukuk, üçüncü sektör ve otomotiv sektörlerinde çalışma şansına sahip oldum ve dürüstçe söyleyebilirim ki otomotiv, özellikle de içinde bulunduğum ticari araç sektörü her zaman erkek egemen olmuştur.

Hırslı bir kadın olarak, yükselmek için şirketlerden ayrılmak zorunda kaldım, ancak bu bana yeni kurulan şirketler, büyük PLC’ler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar arasında farklı sektör deneyimleri sağladı.

Bu aynı zamanda çok sayıda insanla çalışmam ve paydaş yönetimi konusunda çok şey öğrenmem anlamına da geliyor.

Otomotiv kariyerime 20 yaşında başladığımda, bunun erkek egemen bir iş olduğunu pek düşünmemiştim. Daha çok kariyer hedeflerim için ilgili deneyimi toplamak adına doğru rolde olmaktı.

Olumsuz stereotipleme

Ancak zaman geçtikçe, sektörün genellikle kadınlardan daha çok erkeği cezbettiği ortaya çıktı. Erkekler yaklaşımlarında daha iddialı, doğrudan ve odaklanmış olma eğilimindedir. Ancak bunu benzer bir konumdaki kadınlarla karşılaştırırsanız, duygusal, talepkar ve sert mizaçlı olarak değerlendirilebilirler ki bu son derece haksızdır.

Erkeklerin egemen olduğu bir alanda çalışan kadınlar, genellikle olumsuz stereotipleme ve onları kolayca geride tutabilen destek eksikliğiyle uğraşmak zorunda kalırlar. Hem kariyer ilerlemelerinde hem de günlük işlerinde.

Bu zorlukla başa çıkma deneyimimden yola çıkarak, erkek egemen bir alanda çalışan ve duyulmak veya desteklenmekte zorluk çeken kadınlara bazı ipuçları paylaşmak istiyorum.

Erkeklerin egemen olduğu bir alanda çalışan kadınlar sıklıkla olumsuz stereotiplerle karşı karşıya kalıyor

1. Anlatmak istediklerinizi anlatmak için zaman ayırın

Erkek egemen bir alanda çalışan bir kadın olarak, bazen fikirlerinizi iletmek için daha iddialı olmanız gerekir. Çoğu zaman, belki de istemeden, erkek egemen ekibiniz aynı fikirde olmayabilir.

Fikirlerinizin ardındaki derin anlamı açıklamaya zaman ayırmanız, erkek meslektaşlarınıza nereden geldiğinizi anlama şansı verecektir.

Herhangi bir paydaş gibi bu, kendinizi veya iddialarınızı haklı çıkarmak zorunda olduğunuzu hissettirebilir (ve kesinlikle niyetlerinizin ne olduğunu erkeklerden anlamalarını istemekten bahsetmiyorum) ancak bunları buna göre yönetmeniz gerekir.

2. Destek ağınızı büyütün 

Bu beni paydaşları yönetmeye ve yukarıya doğru yönetmeye geri götürüyor ve hala işinizi yapmaya çalışırken bunun ne kadar hassas bir denge olabileceğini. Özellikle İK’da, rolünüz herkese bakmak, başkalarının kariyer ilerlemesini sağlamak ve gelişmelerini sağlamak olduğunda.

‘İnsan Kaynakları’na kim bakıyor’ sorusuna geri dönüyoruz. Gerektiğinde yaslanabileceğiniz, erkek veya kadın olsun, bir destek ağına sahip olmak önemlidir.

Fırsatlarla dolu bir odada gerçekten adınızı söyleyecek kişileri bulmak bazen samanlıkta iğne aramak gibi hissettirir. Bazen bu insanlarla tesadüfen karşılaşırsınız, diğerleriyle kendinizi ortaya koyarken ve rahatsız edici bir durumda rahat hissetmeyi öğrenirken tanışırsınız.

Bu, hem kendi gelişiminizi destekler hem de güvenebileceğiniz ve dayanabileceğiniz insanlarla kendi ağınızı büyütmenize yardımcı olur.

Bir destek ağına sahip olmak… önemlidir

3. Bir akıl hocası bulun

Bazı kuruluşlar mentorluk programlarına sahip olma konusunda şanslıyken, diğerleri ise bu programlara sahip olmayacaktır ve bu nedenle bilginizi ve öğreniminizi genişletmek için bu girişimi kendiniz üstlenmelisiniz. Mentorlar farklı biçimlerde ve formlarda olabilir ve her zaman kendi kuruluşunuzun içinde olmayabilirler.

Bu, şirket içinde size göreceli bir deneyim ve bilgi kazandıracaktır; ancak işinizin veya sektörünüzün dışına bakmak, kendi öğreniminizi daha da ileriye taşıyabileceğiniz daha geniş bir temel sağlayacaktır.

Örnek aldığınız biri var mı? Son zamanlarda sizi ilhamlandıran kim oldu? Kime saygı duyuyorsunuz? Bunların hepsi size akıl hocalığı yapabilecek birini belirlemek için kendinize sormanız gereken sorulardır.

Bir sonraki adım basitçe sormaktır. Çoğu iyi lider başkalarına akıl hocalığı yapma şansına atlar; bu iyi bir liderin temel unsurlarından biridir.

4. Geri verin

Kariyerinizde, diğer kadınlara kendi yolculuklarında destek olma ve onlara geri dönüş yapma zamanının geldiği bir noktaya geliyorsunuz.

İşletme içinde başkalarına mentorluk yapmak ve kendi deneyimlerinizi paylaşmak, mentorluk yaptığınız kişinin organik olarak edinmesinin yıllar alabileceği alanlara dair başkalarına fikir verir.

Kadınların gelişmesi için güvenli bir ortam yaratmak hayati önem taşıyor

5. İçeriden temel değişiklikler yapın 

Kadınların gelişmesi için güvenli bir ortam yaratmak hayati önem taşır, özellikle de erkek egemen sektörlerde. İK’daki konumunuzu ve organizasyon içindeki etkilerinizi kullanarak sadece bir sembol, standart veya beklenen bir değişiklik değil, gerçek bir fark yaratın.

Örneğin, aile dostu politikalardan veya esnek çalışmadan bahsetmiyorum, kadınların çalışma hayatlarında fark yaratan girişimlerden bahsediyorum. İşinizdeki kadınlara görüşlerinin ne olduğunu, neye ihtiyaç duyduklarını ve ne görmek istediklerini sorarak başlayın.

Zorlukla yüzleşmek

Erkeklerin egemen olduğu bir ortamda çalışmak zordur, ancak imkansız değildir.

Objektifi çevirin ve bunu olumlu bir açıdan görün: Zorlu bir iklimde lider olarak büyüme ve organizasyonunuz içinde benzer engellerle karşılaşan kadınların çalışma hayatlarını destekleme ve iyileştirme fırsatına sahipsiniz.

Eğer bundan hoşlandıysanız şunu okuyun: Kadınlar iş yerinde kadın düşmanlığını durdurma yükünü taşımamalı